varför solglasögon är viktigare än du tror! - Bino of Sweden

varför solglasögon är viktigare än du tror!

Att bära solglasögon blir mer och mer populärt. Med en god anledning. Solglasögon, med sina många färger, former och material understryker vår karaktär och hjälper oss att förstärka vår personlighet. Så de har blivit en av våra favoritaccessoarer.

Men stilfaktorn för solglasögon är inte deras enda fördel. Först och främst har solglasögon en omätbar skyddande funktion mot UV-strålar. 

De skyddar våra ögon från allvarliga ögonsjukdomar och är det bästa skyddet mot skadliga solstrålar. För vuxna och barn, oavsett om det är sommar eller vinter!

Ta reda på vilka egenskaper hos solglasögon som skyddar våra ögon och varför märkessolglasögon är dyrare men också mycket mer skyddande.

1. Solljus kan orsaka allvarliga ögonsjukdomar

Som namnet antyder bär vi solglasögon för att skydda oss från solen och dess UV-strålning. Precis som vår hud behöver skyddas från överdriven sol genom att använda solskyddsmedel och långa kläder, behöver våra ögon också skyddas. Det beror på att solstrålning har ödesdigra konsekvenser för vår hornhinna och näthinna.

Om för mycket ofiltrerat solljus når våra ögon, särskilt i unga år, kan allvarliga sjukdomar utvecklas, vilket kan leda till fullständig blindhet eller till och med cancer.

Obs: En vuxenlins kan absorbera UV-ljus i viss utsträckning så att den inte kan komma in i ögat.

Barns ögon är dock särskilt sårbara: Under de första levnadsåren når 90 % av UVA-strålar och över 50 % av UVB-strålar näthinnan, och vid mellan 10 och 13 års ålder 60 % respektive 25 %. Det är först i åldern mellan 18 och 20 som UV-strålarna kan filtreras av linsen. Läs våra 7 skäl till varför barn behöver bära solglasögon.

Här är en översikt över de vanligaste ögonsjukdomarna orsakade av solljus

Grå starr

Katarakt är grumling av ögats naturliga lins. Det är den vanligaste orsaken till synförlust hos personer över 40 och är också den vanligaste orsaken till blindhet runt om i världen. Dessutom, med åldern, inkluderar kataraktriskfaktorer ultraviolett strålning. För att förhindra grå starr bör du bära solglasögon som blockerar 100 procent av solens UV-strålar. Fullständig förebyggande av grå starr genom solglasögon är dock inte garanterad, eftersom sjukdomen även kan utlösas av fysiologiska faktorer, andra än exponering för solen

MakuladegenerationMakuladegeneration inträffar när den lilla centrala delen av din näthinna, kallad gula fläcken, försvinner. Näthinnan är den ljusavkännande nervvävnaden på baksidan av ögat. Det orsakar vanligtvis inte blindhet men kan orsaka allvarliga synproblem. Flera kända studier har föreslagit att solexponering kan vara en riskfaktor för makuladegeneration och att hudens känslighet för solljus och irisfärg spelar en central roll för att bestämma makuladegeneration.

 

Ögoncancer

De flesta melanom påverkar huden, men vissa utvecklas i andra delar av kroppen, inklusive ögat. Ögoncancer (okulärt melanom) utvecklas i de pigmentproducerande cellerna som ger färg åt ögonen. Exponering för UV-ljus kan öka risken för melanom i bindhinnan. Detta melanom uppstår på ytan av ögat.

Vilka solglasögon skyddar dig mot allvarliga sjukdomar orsakade av solen?Alla solglasögon är inte lika effektiva. Oavsett om de är vintage, billiga, dyra eller polariserade, kanske de gör sitt jobb för att skydda våra ögon eller inte.De flesta solglasögon idag har UV-skydd inbäddat i linsen snarare än belagda över det, och de flesta välrenommerade märken listar UV-skydd på sin etikett. Leta efter en etikett som säger "100% skydd mot både UVA och UVB" eller "100% skydd mot UV 400.

 

2. Snöbländning, sand och vind orsakar smärtsam irritation i ögat

Även om de flesta av oss tror att solglasögon bara skyddar mot solen, ger de också en sköld mot många andra riskfaktorer.

Snö

Precis som solglasögon skyddar oss mot UV-strålning från solen, hjälper de oss också mot UV-strålning och reflekterat ljus från snön.

Snö reflekterar 80 % av UV-strålarna från solen och kan orsaka ett tillstånd som kallas snöblindhet, där bländning från solen faktiskt bränner hornhinnan (bränna i hornhinnan). Om du åker skidor, snowboard eller vandrar i snön (när som helst på året), vänligen använd solglasögon. Se till att de täcker och skyddar botten av dina ögon, på grund av snöns reflekterande natur.

Sand

Sand kan också orsaka allvarlig irritation och nedsmutsning av ögat. Bär därför alltid solglasögon när du ligger på stranden eller spelar volleyboll. Lär dig mer om vad mer som skadar dina ögon på stranden.

Vind

I slutändan kan vind irritera och torka ut dina ögon. Därför ger solglasögon skydd i särskilt blåsiga situationer. Om du är benägen att få torra ögon i blåsiga förhållanden, överväg att använda ögondroppar.

3. Våra ögon behöver särskild vård när de återhämtar sig från operationen

En del av oss väljer att genomgå en ögonoperation för att bekämpa synnedsättning, för att kunna se utan hjälp av glasögon eller kontaktlinser. En ofta utförd operation är LASIK. Korrigeringen uppnås med en speciell laser som omformar hornhinnan med syftet att ändra fokuseringskraften.

Med tiden förbättras ögonen stadigt. Så det går att gå tillbaka till jobbet några dagar efter operationen och gå tillbaka till de dagliga rutinerna. Patienter kan uppleva obehag under de första dagarna, såsom mild irritation och ljuskänslighet, glorier, bländning eller stjärnskott i miljöer med svagt ljus.

I de allra flesta fall är dessa problem tillfälliga och försvinner helt inom tre till sex månader. Under denna tid bör ögonen skyddas strikt från solljus, smuts och väderpåverkan. Det bästa sättet att uppnå detta är genom att bära solglasögon av hög kvalitet.

4. Billiga linser av 

Billiga linser av låg kvalitet skadar dina ögon mer än att inte bära glasögon alls.Även om solglasögon från snabbköpet, klädaffären, bensinstationen eller från försäljare på stranden är mycket vanliga och billiga, avråder vi starkt från dessa billiga linser. Tyvärr ger billiga solglasögon ofta inte tillräckligt solskydd och kan därför leda till allvarliga ögonsjukdomar.Anledningen till detta är enkel: de mörktonade linserna på alla solglasögon, vare sig de är dyra eller billiga, vidgar våra pupiller. Som ett resultat ser vi bättre i mörkare ljusförhållanden. Utvidgningen av våra pupiller kan dock få allvarliga konsekvenser om de mörka linserna inte erbjuder inbyggt UV-skydd. Solens strålar kan obehindrat tränga in i ögat och orsaka sjukdomar som grå starr eller ögoncancer (se ovan).Bär därför alltid högkvalitativa solglasögon som har en etikett som garanterar 100 % UVA- och UVB-skydd.

Tillbaka till blogg